Als particulier mag je niet overal vliegen met je Drone. Je mag bijvoorbeeld niet vliegen boven mensenmenigte, aangesloten bebouwing of rondom vliegvelden. Soms heeft de gemeente ook een speciale no fly zone ingesteld. Dit zijn uitzonderingen op de regels en hier mag je ook met je Drone niet vliegen. 

Aan welke eisen moet je Drone voldoen?

Voor particulieren is er een regel dat je Drone nooit meer mag wegen dan 25 kg. Dit is inclusief eventuele lading. Daarbij is een verzekering officieel niet verplicht bij het besturen van een Drone. Toch bestaan er wel speciale WA verzekeringen. De regering adviseert om zo’n verzekering af te sluiten mocht er een ongelukje met de Drone gebeuren.

Extra regels voor tijdens het vliegen

Als je met je Drone gaat vliegen moet je hem ten alle tijden kunnen zien. Ga dus op een centraal punt staan waar je overzicht over je Drone kan houden. Vlieg nooit hoger dan 120 meter boven water of de grond. Je mag tevens ook nooit met een Drone in het donker vliegen. Kom je een zweefvliegtuig, helikopter of vliegtuig tegen? Deze heeft altijd voorrang. Als je een luchtvaartuig ziet naderen is het verplicht om je drone te landen.

Foto’s en filmopnames

Je mag alleen foto’s en filmpjes maken voor privé gebruik. Hou daarbij ook rekening met de privacy van anderen. Als je toch iemand op de film of foto gezet hebt vraag dan even toestemming of je de beelden mag gebruiken. Dit heeft te maken met de privacyregels in Nederland.