Parijs en Berlijn zijn allebei populaire bestemmingen als het gaat om een stedentrip. Zo hebben beide steden een grote geschiedenis, kun je er veel bewonderen en ook hebben beide steden een aangename cultuur. Zit jij ook in dubio tussen deze twee steden? Hieronder vertellen wij jou alle hotspots van de twee Europese steden en wellicht wordt hierdoor de keuze iets makkelijker.

Berlijn 

Berlijn is een welbekende stad in het oosten van Duitsland. De Duitse hoofdstad heeft heel veel mooie plekjes voor jou in petto. Hieronder hebben we een kleine selectie gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden Berlijn die je gezien moet hebben. 

1. Brandenburger Tor 

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn is misschien wel de Brandenburger Tor. Deze poort is de belangrijkste poort van Berlijn en in de tijd van de DDR heeft de poort heel lang dichtgezeten. Verder is de Brandenburger Tor gebouwd in de periode van 1788-1791. Vooral de beelden op de Brandenburger Tor zijn kenmerkend, zo staat de bekende paarden met strijdwagen op de Brandenburger Tor samen met de Griekse godin van de overwinning. De poort is het einde van de bekende straat Unter Den Linden. Zeker een kijkje waard dus. 

2. Fernsehturm 

Het bekende gebouw ‘Fernsehturm’ in het oosten van Berlijn is fantastisch om te zien. Je kunt ook de Fernsehturm van binnen bezoeken, zodat je Berlijn van bovenaf kunt bekijken. Bovendien kun je hier ook nog eens lekker dineren met een mooi uitzicht. Verder is de toren aanzienlijk hoog, de toren heeft namelijk een hoogte van 368 meter. De Fernsehturm is gebouwd in de tijd van de DDR om te laten zien dat Oost-Duitsland ook welvarend kon zijn. De bekende toren staat op het Alexanderplein, wat ook een heel mooi plein is om te bezoeken. Je vindt er veel winkels en andere leuke bezienswaardigheden. 

3. Restanten van de Berlijnse Muur 

Berlijn kent enorm veel geschiedenis. Zo heb je natuurlijk de Berlijnse Muur. Deze muur werd gebouwd door de mensen van de DDR om zo te zorgen dat Oost-Berlijn niet leeg zou lopen. Dit was een heftige tijd voor de Berlijners. Nu staan er nog meerdere monumenten van de muur, zo heb je de East Side Gallery, Checkpoint Charlie en nog veel meer punten waar je stukjes van de muur kunt bewonderen. Ook zie je door de hele stad een spoor zodat je kunt zien waar de muur precies heeft gestaan. 

Parijs 

De Franse hoofdstad Parijs is een mooi stukje cultuur met indrukwekkende gebouwen. Ook zijn er veel bezienswaardigheden Parijs die een mooi stukje geschiedenis kennen én ook nog eens supermooi zijn om te bekijken. 

1. Eiffeltoren 

Het bekendste van heel Parijs is natuurlijk de Eiffeltoren. Deze toren die gevestigd is aan de Seine is het best bezochte gebouw van heel Frankrijk. De toren werd gebouwd in 1889 voor de wereldtentoonstelling die werd gehouden in Frankrijk. De Eiffeltoren is wel 330 meter hoog en je kunt met de lift naar boven gaan als je de Eiffeltoren wilt bezoeken. Ook kun je ervoor kiezen om met de trap naar boven te gaan. Ook zie je in de Eiffeltoren een kleine expositie over het gebouw en zie je ook oude foto’s. Een echte aanrader dus om heen te gaan. 

2. Arc de Triomphe 

De naam zegt het al een beetje, maar de Arc de Triomphe is een bekende triomfboog die deel mag uitmaken van Parijs. Deze mooie boog werd gemaakt in opdracht van Napoleon. De bouw van dit kunstwerk heeft lang geduurd, maar het resultaat mag er zijn. Verder zijn er veel mensen onder de Arc de Triomphe heengereden tijdens hun begrafenis zoals Napoleon, Adolphe Thiers, Léon Gambetta en Philippe Leclerc. Victor Hugo is zelfs een nacht lang opgebaard onder de triomfboog als eerbetoon. Er is dus veel gebeurd bij deze bijzondere Arc de Triomphe en het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. 

3. Notre Dame 

De Notre Dame: een prachtige kathedraal die midden in het centrum van de liefdesstad Parijs staat. Deze mooie kerk is waarschijnlijk gebouwd tussen de vierde en de zevende eeuw. In de Franse Revolutie is de kerk ook flink beschadigd geweest en is dus ook gerestaureerd. Er waren namelijk belangrijke beelden weg en er was gewoonweg te veel schade aan de kerk. Ook werd de Notre Dame heftig beschadigd in 2019 toen er brand uitbrak. Bij deze brand is de spitse toren verbrand en omgevallen op het dak, hierdoor stond een groot deel van het dak in brand en is het interieur ook aangetast. Ondanks deze gebeurtenissen is de kerk nog erg mooi om langs te gaan met de vele geschiedenis die deze kathedraal kent.